Artykuł
Dziewięć miesięcy

Tylko nie tuńczyk!

Dieta w ciąży pod kontrolą

Kobiety w ciąży powinny wystrzegać się jedzenia surowych produktów, w tym ryb i owoców morza, (również surowych marynowanych i tych wędzonych na zimno). Mogą one bowiem zawierać groźne bakterie. Organizacje konsumenckie niedawno ostrzegały, aby ciężarne w żadnym wypadku nie jadły również tuńczyka. W żadnej formie! Ryba ta może zawierać spore ilości rtęci.

Wbrew obiegowej opinii, nie każda ryba jest bezpieczna dla zdrowia. Specjaliści, oprócz tuńczyka, odradzają również miecznika, rekina i makrelę królewskę. Powód? Ich mięso należy do najbardziej skażonych.

A co z faktem, że ryby zawierają bardzo zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy i inne przydatne pierwiastki? Spokojnie, większość z nich po odpowiednim przyrządzeniu jest jak najbardziej wskazana w diecie przyszłej mamy. Naukowcy dowodzą, że dzieci, których mamy jadły w ciąży ryby, mają silniejszy układ odpornościowy. Szczególnie polecane, bo bezpieczne dla zdrowia są sardynki, łosoś, śledzie, pstrąg i krewetki.